ads

English Questions For IBPS PO Mains 2017


English Questions For IBPS PO Mains 2017

Directions (1-10): Each of the following questions has a paragraph from which a sentence has been deleted. Five statements are given, from which one statement can fit and provide coherent meaning to the paragraph.  From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way.

Q1. Thus, the end of knowledge and the closing of the frontier that it symbolizes is not a looming crisis at all, but merely one of many embarrassing fits of hubris in civilization’s long industry. In the end, it will pass away and be forgotten. Ours is not the first generation to struggle to understand the organizational laws of the frontier, deceive itself that it has succeeded, and go to its grave having failed.One would be wise to be humble, like the Irish fisherman observing quietly that the sea was so wide and his boat so small.______
(a) One would be wise to be humble.
(b)The wildness we all need to live, grow, and define ourselves is alive and well, and its glorious laws are all around.
(c) But we might be the first generation to deal with the crisis.
(d) However, this time the success is not illusory.
(e) thus, the crisis is illusory

S1. Ans.(b)
Sol. It is the most appropriate choice. Option (c) is wrong as ours is not the first generation to deal with the crisis, others have also dealt with it. 2 is correct as we might be the first generation to succeed. 1 does not make any sense. 4 is wrong as success was not illusory earlier as well.

Q2. Every winter, people realize they are breathing the equivalent of 50 cigarettes a day. However, as soon as the smog clears, so does the issue. Every year, policymakers find and announce quick fixes that demonstrate the government’s resolve to do something about pollution._____________________   all the focus turns to vehicular pollution. This year, the National Green Tribunal (NGT) is ordering measures such as banning road-side parking and the retiring of old cars. Odd-Even road rationing was suggested, diluted with exceptions and then scrapped.
(a)The FASTag, launched by the Indian Highways Management Co. Ltd (IHMCL) in 2014, is a way to collect tolls electronically.
(b)Money is deducted based on the event that has happened, like passing a toll booth.
(c) Since crop burning and dust storms are not immediately addressable,
(d)The pricing itself can be dynamic to affect demand.
(e) The government can run experiments like it did with Odd-Even last year and then quickly scale them up if needed in an automated way.

S2. Ans.(c)
Sol.Option C is the most appropriate option. Option C gives coherent meaning with the paragraph., "focus turns" is the hint here.

Q3. Information technology (IT) services providers are often faulted for not having any “original” product ideas. The common refrain is that IT services firms are not original enough and seek to profit only on the deep technology advancements made by other firms, usually based in Silicon Valley. ____________________________  in this category such as Wipro Ltd and Tata Consultancy Services Ltd (TCS) have actually been hard at work to retool their operations to allow for the creation of new technology “products” such that these become an increasingly important part of their eventual go-to-market propositions. 
(a)This is not a problem unique to India.
(b) Their projects are too applied for academic labs, which focus narrowly on new scientific discoveries.
(c)Turning a semiconductor breakthrough into a market-ready product can take years.
(d)However, there does appear to be a silver lining to the cloud of “diversity breakdown
(e) However, to be fair, Infosys Ltd and some of the other firms

S3. Ans.(e)
Sol. It is the most appropriate choice. It provides the much-needed transition in the discussion going on.



Q4. Our fascination is for those start-ups that are based on the premise of quick money by “disrupting” existing business models by using software in a way _______________________ . Money managers and investors that are smart enough to understand that there is a long gestation period for some of these advanced scientific concepts to fructify into commercially viable products are few and far between. There is no patient money at work with these start-ups.
(a)The start-ups are usually formed through the creative thinking.
(b)where they immediately become valued as businesses worth millions of dollars
(c) Information technology (IT) services providers are often faulted for not having any “original” product ideas.
(d) Their projects are too applied for academic labs, which focus narrowly on new scientific discoveries.
(e)Faced with this chasm, even the best innovators struggle.

S4. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice.
Statement C can't be our answer as it is not coherent with the passage. E is out of context.

Q5. For a below poverty line (BPL) family, getting an LPG connection, though aspirational in many ways, was an inaccessible thought given the costs involved. By giving the nudge of interest-free loans, being pro-active and reaching the doorstep of the customer rather than waiting for the marginalized families to negotiate their way through a maze of procedures, the ministry made the possibility of a BPL woman ___________________. That nudged the popular imagination of the economically deprived section of society. 
(a)Therein may lie some solutions to the overwhelming and seemingly intractable problem of global poverty.
(b) owning a LPG cylinder accessible for the potential beneficiaries of the scheme
(c)The unfolding story of Ujjwala emphasizes the salience of relatively small and contextual changes (d)Additionally, every DNO was asked to have a social media account uploading photographs
(e) Not only did this cut through the red tape but it also devised a crucial feedback system for achieving the targets for new LPG connections.

S5. Ans.(b)
Sol. C is out of context here, It does not fit the flow of statement. Similarly,  D is also incorrect, DNO and social media is not the part of the discussion here.  Statement B is most appropriate.

Q6. The legislature, the army, the judiciary and the media are important structures of the nation. The first sets the rules,  the second defends the state, the third determines what is right and what’s wrong, and the fourth blows the whistle when things go wrong. They have their roles and boundaries. Institutions are strengthened or_____________  in charge of the institutions act.
(a)The late political scientist and historian Benedict Anderson called the nation an imagined community, which brings together people who find common cause to forge a new identity.
(b)weakened depending on how the individuals temporarily
(c)The turbulence in India this time hasn’t come from foreign invasion or conquest;
(d)But peculiarly enough, the broadcast media seems to misunderstand its role;
(e) Forty years later, without being asked to bend, much of the broadcast media crawls.

S6. Ans.(b)
Sol. Institutions are strengthened, or "weakened", is the correct choice.Statement B provides the coherent meaning to the paragraph.



Q7. The development experience of most successful countries has involved a shift of labour from traditional sectors with low productivity to modern sectors with high productivity. Countries such as India that has not yet made the transition inevitably have dual economies—where the traditional sector coexists with the modern sector. Mainstream growth models deal with a single sector with a single production function, and hence ___________________ in proximity to each other. We saw this dualism during demonetization, when the formal and informal sectors did not deal with the policy shock in the same way.
(a)Some of the ongoing debates on the need to bring informal enterprises into the formal economy need to be framed against the backdrop of this big policy choice.
(b)Not only this, but industrialisation, by destroying the premium on land, will give rise to few occasions for its sub-division and fragmentation.
(c)the principal means of helping the agriculturists and making agriculture more productive consists in the industrialisation of the province.
(d)in which they empirically examined the drivers of economic transformation across the world.
(e)  have their limitations in a country such as India where multiple economies exist

S7. Ans.(e)
Sol. It is the most appropriate choice.



Q8. There is a priority need to articulate a clear overarching management framework that harmonizes policy and management practise across the various clusters and states. Functional corridors that assure wildlife movement and _______________________ areas are also required.
(a)Moderating the region’s tropical climate, the site presents one of the best examples of the monsoon system on the planet.
(b)The hills in the “significant concern” category in its new outlook in the conservation prospects of natural World Heritage sites.
(c)ecological connectivity between the clusters of component protected
(d)It says ongoing pressure for development would continue to place the Western Ghats under high threat.
(e)Moderating the region’s tropical climate,category in its new outlook of the monsoon system on the planet.

S8. Ans.(c)
Sol. It is the most appropriate choice.

Q9. Given the cultural and intellectual interconnections, the question of what is ‘Western’ and what is ‘Eastern’ (or ‘Indian’) is often hard to decide, and the issue can be discussed only in more dialectical terms. The diagnosis of a thought as ‘purely Western’ or ‘purely Indian’ can be very illusory._____
(a) Thought are not the kind of things that can be easily categorized.
(b) Though ‘occidentalizm’ and ‘orientalism’ as dichotomous concepts have found many adherents.
(c) ‘East is East and West is West’ has been a discredited notion for a long time now.
(d) The origin of a thought is not the kind of thing to which ‘purity’ happens easily.
(e) compartmentalizing thoughts is often desirable

S9. Ans.(d)
Sol. E is contracting to the main theme of the passage.  Option B is not properly concluding the paragraph. Option D is the correct choice as it concludes the paragraph properly and maintaining coherent meaning.

Q10. The audiences for crosswords and Sudoku, understandably, overlap greatly, but there are differences, too. A crossword attracts a more literary person, while Sudoku appeals to a keenly logical mind. Some crossword enthusiasts turn up their noses at Sudoku because they feel it lacks depth. A good crossword requires vocabulary, knowledge, mental flexibility and sometimes even a sense of humour to complete. It touches numerous areas of life and provides an ‘Aha!’ or two along the way.____________
(a) Sudoku, on the other hand, is just a logical exercise, each one similar to the last.
(b) Sudoku, incidentally, is growing faster in popularity than crosswords, even among the literati.
(c) Sudoku, on the other hand, can be attempted and enjoyed even by children.
(d) Sudoku, however, is not exciting in any sense of the term.
(e) Sudoku, whereas, gives better enthusiasm


S10. Ans.(a)
Sol. Option (a) is the answer. The paragraph, in the beginning, highlights the main points of difference between Sudoku and a crossword. Therefore, we are looking for a contrast, which is not present in options (b) and (d). Option (c) is too specific, which is why we pick Option (a).
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours