ads

Daily Current Affairs Quiz: 01 November 2017

img-responsive

Daily Current Affairs Quiz: 01 November 2017

Q1. Name the state government for which India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the state's Agribusiness and Rural Transformation Project.
(a) Tamil Nadu
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Karnataka

S1. Ans.(c)
Sol. The Government of India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the Assam Agribusiness and Rural Transformation Project. The Project will support Assam to facilitate agri-business investments, increase agricultural productivity and market access.

Q2. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni was recently on the 2-day visit to India. Who was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007?
(a) Matteo Renzi
(b) Romano Prodi
(c) Enrico Letta
(d) Silvio Berlusconi
(e) Giuliano Amato

S2. Ans.(b)
Sol. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni is on the 2-day visit to India. This is the first visit by an Italian premier in 10 years. Romano Prodi was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007.

Q3. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. The official ball for Under-17 football World Cup is called _____________.
(a) Sukrot
(b) Nabrato
(c) Protol
(d) Manora
(e) Krasava

S3. Ans.(e)
Sol. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. It is a biennial international football tournament of men’s under-17 national teams organized by Federation Internationale de Football Association (FIFA). The official ball for Under-17 football World Cup is called ‘Krasava’.

Q4. Name the country that has recently announced that women in the country will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018.
(a) UAE
(b) Azerbaijan
(c) Qatar
(d) Saudi Arabia
(e) Nigeria

S4. Ans.(d)
Sol. Turki Al-Asheikh, Chairman of the General Sports Authority of Saudi Arabia has announced that Saudi women will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018. The move is aimed at empowering and engaging women in the society as an integral part of the development process. All these changes support Saudi Arabia's “Vision 2030” plan for economic and social reforms.

Q5. With which of the following country, Indian navy has begun a three-day anti-submarine warfare exercise in the Indian Ocean region to deepen their operational coordination?
(a) Japan
(b) China
(c) Bangladesh
(d) UK
(e) Russia

S5. Ans.(a)
Sol. Navies of India and Japan began a three-day anti-submarine warfare exercise in the Indian Ocean region to deepen their operational coordination in the strategically important sea lanes around the two countries.

Q6. Yonex French Open 2017 Badminton tournament was held in Paris. In Men’s Singles category, who was the runner up?
(a) Yoshiteru Hirobe
(b) Shintaro Ikeda
(c) Takeshi Kamura
(d) Kenta Nishimoto
(e) Kazumasa Sakai

S6. Ans.(d)
Sol. Yonex French Open 2017 Badminton tournament was held in Paris. In Men’s Singles category Kidambi Srikanth (India) was the winner and Kenta Nishimoto (Japan) was the runner-up. French Open Badminton Tournament has held annually since 1909 in France.

Q7. Name the Iran's key strategic port that has became operational with the maiden shipment of wheat from India to Afghanistan.
(a) Port of Abadan
(b) Ahvaz Port
(c) Port of Chabahar
(d) Bandar-e Lengeh Port
(e) Sirri island

S7. Ans.(c)
Sol. Iran's key strategic port of Chabahar became operational with the maiden shipment of wheat from India to Afghanistan. It was flagged off from Kandla port in Gujarat. This is a major push for India's Afghan outreach bypassing Pakistan for the first time under the 2016 Indo-Afghan-Iran trilateral pact

Q8. Hosts India finished at what ranking overall at the ISSF World Cup 2017, in New Delhi?
(a) sixth
(b) seventh
(c) fifth
(d) fourth
(e) third

S8. Ans.(b)
Sol. Hosts India finished seventh overall with one gold, one silver, and a bronze, while Italy pipped China in the medals tally, as the ISSF World Cup Final, in New Delhi.

Q9. Name the Indian bowler who has climbed to the number one spot in the latest ICC T20 rankings.
(a) Bhuvneshwar Kumar
(b) Jasprit Bumrah
(c) Yuzvendra Chahal
(d) Ravichandran Ashwin
(e) Axar Patel

S9. Ans.(b)
Sol. Indian fast bowler Jasprit Bumrah climbed to the number one spot in the latest ICC T20 rankings. Bumrah, who attained a career-best third position in the ODI rankings, has regained the T20 top spot after Pakistan spinner Imad Wasim slipped one place.

Q10. Name the Indian shooter who has bagged gold in women's 10m Air Pistol event at Commonwealth Shooting Championships in Brisbane, Australia.
(a) Sujot Singhaniya
(b) Navjot Rana
(c) Deepak Kumar
(d) Heena Sindhu
(e) Jitu Rai

S10. Ans.(d)
Sol. Ace Indian shooter Heena Sindhu has bagged gold in women's 10m Air Pistol event at Commonwealth Shooting Championships in Brisbane, Australia.

ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours