ads

Static Awareness for IBPS RRB Mains 2017

Static Awareness for IBPS RRB Mains 2017

Q1. Axis Bank Limited is the third largest private sector bank in India. Axis Bank's stake holders include prominent national and international entities. What is the tagline of Axis Bank?
(a) Hum Hai Na, KhyalApka
(b) We understand your world
(c) BadhtiKanaamZindagi
(d) Smart Way to Bank
(e) Let’s Make Money Simple

S1. Ans.(c)
Sol. Axis Bank Ltd is the third largest of the private-sector banks in India offering a comprehensive suite of financial products. The bank has its head office in Mumbai and Registered office in Ahmedabad. Shikha Sharma MD & CEO of Axis Bank.

Q2. Which prime minister mentioned the concept of 'Rural Banks' in Twenty-Point Programme announced on 1 July 1975?
(a) Morarji Desai
(b) JawaharLal Nehru
(c) Indira Gandhi
(d) LalBahadurShastri
(e) Charan Singh

S2. Ans.(c)
Sol. The Twenty Point Programme was initially launched by Prime Minister Indira Gandhi in 1975 and was subsequently restructured in 1982 and again on 1986.

Q3. RashtriyaEktaDiwas (National Unity Day) was introduced by Govt. of India and inaugurated by the Prime Minister NarendraModi in 2014. This day is being celebrated to mark the birth anniversary of country's first home minister who was ........... ?
(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Lalit Narayan Mishra
(d) AtalBihari Vajpayee
(e) Vallabhbhai Patel

S3. Ans.(e)
Sol. National Unity day (also known as RashtriyaEktaDiwas) is celebrated every year on 31st of October by the people all through India. It is celebrated to commemorate the birth anniversary of SardarVallabhbhai Patel who really unified the country. RashtriyaEktaDiwas or National Unity Day was introduced by the Government of India in 2014 with the aim of celebrating this event every year on 31st October. The aim of introducing this event is to pay tribute to the great man, SardarVallabhbhai Patel, on his birth anniversary by remembering his extraordinary works for the country. He really worked hard in keeping India united.

Q4. Lebanon, officially the Lebanese Republic, is a sovereign state in Asia. It is bordered by Syria to the north and east, and Israel to the south. Where is the capital of Lebanon?
(a) Beirut
(b) Brussels
(c) Athens
(d) Lima
(e) None of the above

S4. Ans.(a)
Sol. Lebanon is a sovereign state in Western Asia. It is bordered by Syria to the north and east and Israel to the south, while Cyprus is west across the Mediterranean Sea. Beirut is the capital and largest city of Lebanon. Located on a peninsula at the midpoint of Lebanon's Mediterranean coast, Beirut is the country's largest and main seaport.

Q5. "The Dramatic Decade: The Indira Gandhi Years" focuses on one of the most fascinating periods in the life of this nation, the decade of the 1970s. This book is written by?
(a) APJ Abdul Kalam
(b) Pranab Mukherjee
(c) ArunJaitley
(d) Jairam Ramesh
(e) KapilSibal

S5. Ans.(b)
Sol. The President, Pranab Mukherjee, has just inaugurated the first book in the intended trilogy of his political career on his 79th birthday. ‘The Dramatic Decade – The Indira Gandhi Years’ is a page turner published by Rupa and predictably throws some light on the controversial Emergency years.

Q6. Uganda is a landlocked country in East Africa whose diverse landscape encompasses the snow-capped Rwenzori Mountains and immense Lake Victoria. The capital city of Uganda is?
(a) Havana
(b) Kampala
(c) Berlin
(d) Mogadishu
(e) None of the above

S6.  Ans.(b)
Sol. Kampala is the capital and largest city of Uganda. The city is divided into five boroughs that oversee local planning: Kampala Central Division, Kawempe Division, Makindye Division, Nakawa Division, and Lubaga Division. The city is coterminous with Kampala District. Surrounding Kampala is the rapidly growing Wakiso District, whose population more than doubled between 2002 and 2014 and now stands at over 2 million.

Q7. North Atlantic Treaty Organization (NATO) is an Alliance that consists of 28 independent member countries. Who is present Secretary General of NATO?
(a) Roberto Azevedo
(b) Ban Ki-moon
(c) Christine Lagarde
(d) Margaret Chan
(e) Jens Stoltenberg

S7. Ans.(e)
Sol. The North Atlantic Treaty Organization, also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance between several North American and European states based on the North Atlantic Treaty that was signed on 4 April 1949. Jens Stoltenberg is a Norwegian politician. Stoltenberg is the 13th Secretary General of the North Atlantic Treaty Organization, effective 1 October 2014.

Q8. Central Bank of India, a government-owned bank, is one of the oldest and largest commercial banks in India. What is tagline of Central Bank of India?
(a) The Name you can Bank Upon
(b) Tradition of trust
(c) Central To you Since 1911
(d) Relationships beyond Banking
(e) Together we Can

S8. Ans.(c)
Sol. Established in 1911, Central Bank of India was the first Indian commercial bank which was wholly owned and managed by Indians. The establishment of the Bank was the ultimate realisation of the dream of Sir SorabjiPochkhanawala, founder of the Bank. Sir Pherozesha Mehta was the first Chairman of a truly 'Swadeshi Bank'.

Q9. Thiruvananthapuram (or Trivandrum) is the capital of the southern Indian state of?
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Tamil Nadu

S9. Ans.(d)
Sol. Thiruvananthapuram known as Trivandrum, is the capital city and the largest city of the Indian state of Kerala. Trivandrum is located on the west coast of India near the extreme south of the mainland. Referred to by Mahatma Gandhi as the Evergreen city of India. The city is characterized by its undulating terrain of low coastal hills. It is classified as a tier-2 city by the government of India.

Q10. ParupalliKashyap is a.............. player from India?
(a) Cricket
(b) Badminton
(c) Football
(d) Tennis
(e) Chess

S10. Ans.(b)
Sol. ParupalliKashyap is a badminton player from India. He trains at Gopichand Badminton Academy and is supported by Olympic Gold Quest, a not-for-profit foundation supporting Indian athletes. He was awarded the Arjuna Award by Government of India in 2012.

Q11. The International Olympic Committee (IOC) is an international, non-profit, non-governmental organization based in?
(a) Switzerland
(b) UK
(c) France
(d) India
(e) Germany

S11. Ans.(a)
Sol. The International Olympic Committee is the supreme authority of the worldwide Olympic movement. It is an international, non-profit, non-governmental organization based in Lausanne, Switzerland. Its mission is enshrined in the Olympic Charter: to support the development of competitive sport by ethical and environmentally sustainable means.

Q12. The famous Lagoon lake of India is:  
(a) Dal Lake
(b) Chilka Lake
(c) Fatehpursagar lake
(d) Mansarover
(e) Anchar Lake

S12.  Ans.(b)
Sol. Chilikalake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km2.

Q13. Which of the following passes lies in the Sutlej Valley?  
(a) Nathu La
(b) Jelep La
(c) Sherabathanga
(d) Shipki La
(e) None of these

S13. Ans.(d)
Sol. The source of the Sutlej is near Lake Rakshastal in Tibet. From there, under the Tibetan name Langq├¬nZangbo, it flows at first west-northwest for about 260 kilometres to the Shipki La pass, entering India in Himachal Pradesh state.             
  
Q14. Which amongst the following is a book written by Dr. HarivanshRaiBhachchan?
(a) Chidambara
(b) KapalaKundala
(c) Kamayani
(d) Anubhutiyan
(e) Satrangini
     
S14. Ans.(e)
Sol. HarivanshRaiSrivastava alias Bachchan was a noted Indian poet of the NayiKavita literary movement of early 20th century Hindi literature. He is best known for his early work Madhushala.

Q15. For which invention is Otto Hahn famous?  
(a) Atom bomb
(b) Television
(c) X-rays
(d) Miner’s safety lamp
(e) Steam Engine
                                                                   
S15. Ans.(a)

Sol. Otto Hahn was a renowned German radiochemist who won the Nobel Prize for his discovery of nuclear fission after a lifetime of working with radioactive isotopes. Nuclear fission is widely regarded as the key invention that enabled the atomic bomb, although Hahn was not involved with its development directly.



ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours