ads

Banking Awareness Questions for IBPS RRB Exam 2017


Most Important Banking Awareness Questions for IBPS RRB Exam 2017

img-responsive

Q1. Which of the following is the dimension of new 500 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true



Q2. Which of the following is the base color of 2000 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange – Violet
(d) Magenta
(e) Red – Orange


Q3. Which of the following is the dimension of 2000 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true



Q4. Which of the following is the color of new 500 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange– Violet
(d) Magenta
(e) Red– Orange



Q5. Which of the following features on the reverse of 2000 rupee note?
(a) Mangalyaan
(b) Himalaya Mountains
(c) Red Fort
(d) Parliament of India
(e) Tractor
Sol. The reverse side of 2000 rupee note features Mangalyaan, India’s first interplanetary space mission.



Q6. Which among the following sectors contributes most to the saving in India?
(a) Banking and financial sector
(b) Private corporate sector
(c) Export sector
(d) Household sector
(e) None of the given options is true



Q7. The EXIM bank of India was established in-
(a) 1964
(b) 1970
(c) 1982
(d) 1984
(e) 1992
Sol. Established by the Government of India, EXIM Bank has commenced operations in 1982 under the Export-Import Bank of India Act, 1981 as a purveyor of export credit, mirroring global Export Credit Agencies.



Q8. In Banking terminology, NPA means-
(a) Non-Promise Account
(b) Non-Personal Account
(c) Non-Performing Asset
(d) Net-performing Asset
(e) Non-Performing Agency
Sol. NPA stands for Non-Performing Asset.



Q9. Which of the following schemes has been launched for providing health services in rural areas?
(a) Operation Flood
(b) Look East
(c) SJSRY
(d) ASHA
(e) MGNREGA
Sol. The ASHA or the Accredited Social Health Activist. ASHA will be the first port of call for any health related demands to access health services. ASHA will be a health activist in the community who will create awareness on health and its social determinants and mobilize the community towards local health planning and increased utilization and accountability of the existing health services in Rural areas.



Q10. Which of the following is NOT a banking related term?
(a) Radiation
(b) Outstanding Amount
(c) Explicit Guarantee
(d) Benchmark Prime Lending Rate
(e) None of the given options is true
Sol. In physics, radiation is the emission or transmission of energy in the form of waves or particles through space or through a material medium.



Q11. The Head Quarters of SWIFT is located in-
(a) Bern, Switzerland
(b) La Hulpe, Belgium
(c) Geneva, Switzerland
(d) New York, USA
(e) Vienna Austria



Q12. What is the initial capital amount to start Small Finance Banks?
(a) 100 crore
(b) 200 crore
(c) 500 crore
(d) 1000 crore
(e) 5000 crore
Sol. The firms must have a capital of 100 crore to set up small finance banks.



Q13. The promoters of Small Finance Banks should have _______ experience in banking and finance?
(a) 08 years
(b) 11 years
(c) 07 years
(d) 10 years
(e) 15 years
Sol. The promoters of Small Finance Banks should have 10 years experience in banking and finance.



Q14. Which of the following is the first Regional Rural Bank of India?
(a) AP Grameena vikas Bank
(b) Chaitanya Godavari
(c) Andhra Pragathi
(d) Prathama Bank
(e) Baroda UP Gramin Bank
Sol. Prathama Bank is the first Regional Rural Bank of India.



Q15. India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with _______ equity.
(a) 100% GOI equity
(b) 50% GOI and 50% RBI
(c) 50% GOI, 25% RBI, 25% Sponsor Bank
(d) 50% Sponsor Bank and 50% RBI
(e) 50% GOI, 35% RBI, 15% Sponsor Bank
Sol. India Post Payments Bank(IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with 
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours