ads
img-responsive

Indian Polity Questions for IB ACIO Exam 2017

Intelligence Bureau ACIO Exam 2017 Will be conducted on 15th October 2017. Not much time left for the preparation. At Adda247, we are providing questions for General Awareness section. Today, in this quiz we shall study Polity Questions for IB ACIO Exam, Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.

Q1. The abolition of the I.A.S. and the I.P.S. has been recommended by the?
(a) Dhebar Commission
(b) Kalekar Commission
(c) Kher Commission
(d) Rajamannar Commission

Q2. Which one of the following statements is correct?
  • (a) Neither the Finance Commission nor the Planning Commission is a constitutional body
  • (b) The scope of the Finance Commission is limited to a review of the revenue segment of the budget while the Planning Commission takes an overall review embracing both capital and revenue requirements of the States
  • (c) No one can be a member of both the Finance Commission and the Planning Commission at the same time
  • (d) There is no overlapping of work and responsibility of the Finance Commission and those of the Planning Commission.

Q3. The Swaran Singh Committee considered the question of?
(a) more autonomy to Punjab on the model of Jammu and Kashmir
(b) the suitability of the Presidential form of government for India
(c) the precedence of the Directive Principles over Fundamental Rights
(d) administrative reforms

Q4. Which one of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation ?
(a) A single citizenship
(b) Three lists in the Constitution
(c) Dual judiciary
(d) A federal supreme court to interpret the Constitution

Q5. Which one of the following is in the Concurrent List in the Constitution of India ?
(a) Population control and family planning
(b) Public health and sanitation
(c) Capitation taxes
(d) Treasure trove

Q6. Which one of the following statements regarding the office of the Speaker is correct ?
(a) He holds office during the pleasure of the President
(b) He need not be a member of the House at the time of his election but has to become a member of the House within six months from the date of his election.
(c) He loses his office if the House is dissolved before the end of its normal tenure
(d) If he intends to resign the letter of his resignation is to be addressed to the Deputy Speaker

Q7. Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court ?
(a) Disputes between the Centre and the States
(b) Disputes between the States interse
(c) Protection of the Fundamental Rights
(d) Protection against the violation of the Constitution

Q8. The Anti-Defection Law was enacted as early as 1979 in?
(a) Kerala
(b) Jammu and Kashmir
(c) West Bengal
(d) Tamil Nadu

Q9. Which one of the following is INCORRECT in respect of Parliamentary control over the Budget?
(a) Parliament has no say in the preparation of the budget
(b) Parliament has the power to increase expenditure charged on the Consolidated Fund
(c) Parliament has no power to impose a tax without the President’s recommendation
(d) Parliament has no power to increase a tax without the President’s recommendation

Q10. Freedom of the press in India?
(a) is specially provided in Article 18(1)(a) of the Constitution
(b) is implied in the wider freedom of expression guaranteed by Article 19(1)(a) of the constitution
(c) is guaranteed under the provisions of Article 361A of the Constitution
(d) emanates from the operation of the Rule of Law in the country

Q11. In which respect have the Centre-State relations been specifically termed as ‘municipal relations’?
(a) Centre’s control of the State in legislative sphere
(b) Centre’s control of the State in financial matters
(c) Centre’s control of the State in the administrative sector
(d) Centre’s control of the State in the planning process

Q12. Provisions of Suspension of fundamental rights during the emergency was borrowed from which country?
(a) Germany
(b) USSR
(c) USA
(d) Canada

Q13. Who among the following became the Prime Minister of India without being earlier the Chief Minister of a State ?
  1. Morarji Desai
  2. Charan Singh
  3. V.P. Singh
  4. Chandrashekhar
  5. P.V. Narasimha Rao

Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 5
(c) 2 only
(d) 4 only

Q14. Which of the following is/are among the functions of the Election Commission of India ?
  1. Conduct of election for the posts of the Speaker and the Deputy Speaker, Lok Sabha and the Deputy Chairman, Rajya Sabha
  2. Conduct of election to the Corporations and Municipalities
  3. Deciding on all doubts and disputes arising out of elections
Select the correct answer from the codes given below?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) None

Q15. Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the States?
(a) Stamp duties
(b) Passenger and goods tax
(c) Estate duty
(d) Taxes on Newspapers

ANSWERS
  1. (d)
  2. (b)
  3. (c)
  4. (d)
  5. (a)
  6. (d)
  7. (c)
  8. (c)
  9. (b)
  10. (b)
  11. (d)
  12. (a)
  13. (d)
  14. (d)
  15. (a)
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours