ads
img-responsive

Indian Polity Questions for IB ACIO Exam 2017

Q1. Which article of the Indian Constitution deals with the suability of the State of India?
(a) Article 100 
(b) Article 200
(c) Article 300 
(d) Article 330

Q2. The Chairman of which of the following parliamentary committees is invariably from the members of ruling party?
(a) Committee on Public Undertakings
(b) Public Accounts Committee
(c) Estimates Committee
(d) Committee on Delegated Legislation

Q3. Which of the following is not a formally prescribed device available to the members of Parliament?
(a) Question Hour
(b) Zero Hour
(c) Half-an-hour discussion
(d) Short duration discussion

Q4. Which of the following is exclusively a committee of the Lower House?
(a) Committee on Assurances
(b) Committee on Delegated Legislation
(c) Committee on Public Undertakings
(d) Estimates Committee

Q5. Which one of the following devices calls the attention of Minister towards a matter of public importance?
(a) Half-an-hour discussion
(b) Calling attention notice
(c) Short duration discussion
(d) Adjournment motion

Q6. Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of?
(a) Administrative Reforms Commission of India
(b) Gorwala Report
(c) Kripalani Committee
(d) Santhanam Committee

Q7. The institution of Lokayukta was created for the first time by the state of?
(a) Orissa 
(b) Bihar
(c) Punjab 
(d) Maharashtra

Q8. The institution of Lokayukta was created first in Maharashtra in?
(a) 1970 
(b) 1972
(c) 1973 
(d) 1971

Q9. The correct statements about zero hour include?
  1. It is the first hour of every sitting in both the houses of Parliament.
  2. It is mentioned in the Rules of Business of the houses of Parliament.
  3. During this time, matters are raised without any prior notice.
  4. It is the time immediately following the Question Hour in both the houses of Parliament.
  5. It is an Indian innovation in parliamentary procedure since 1964.
(a) 2, 3 and 4 
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 5 
(d) 2, 3 and 5

Q10. The correct statements about calling attention notice are?
  1. It is a device of calling the attention of a minister to a matter of urgent public importance.
  2. Its main purpose is to seek an authoritative statement from the minister.
  3. It does not involve any censure against the government.
  4. It is an Indian innovation in the parliamentary procedure since 1952.
  5. It is not mentioned in the Rules of Business and Procedure.
(a) 1, 2, 3 and 4 
(b) 4 and 5
(c) 1, 2, 3 and 5 
(d) 1, 2 and 3

Q11. Which of the following statements is true of Adjournment Motion?

  1. It is an extraordinary procedure which sets aside the normal business of the House.
  2. Its main object is to draw the attention of the House to a recent matter of urgent public importance.
  3. The Rajya Sabha can make use of this procedure.
  4. It must be supported by not less than 50 members for the introduction.
  5. It involves an element of censure against the government.
(a) 1, 2, 4 and 5 
(b) 2, 3 and 5
(c) 2, 3 and 4 
(d) 1, 2 and 4

Q12. Which of the following statements are incorrect about the difference between the writ jurisdiction of the Supreme Court and high courts in India?
  1. The Supreme Court can issue writs not only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights but also for any other purpose, whereas high courts can issue writs only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights.
  2. High courts can issue the writ of Injunction, whereas the Supreme Court cannot issue the writ of Injunction.
  3. The Supreme Court can issue writs only in the case of appeal, whereas high courts can issue writs only when the party directly approaches it.
  4. High courts can issue writs not only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights but also for any other purpose, whereas the Supreme Court can issue writs only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights.
(a) 1 and 2 
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3 
(d) 4 only

Q13. In parliamentary countries, like India, the legislative control over administration is considerably reduced and restricted in effectiveness due to which of the following reasons?
  1. The expansion in the volume and variety of administrative work.
  2. Frequent use of Guillotine.
  3. The large size of the legislature.
  4. The members of the legislature are laymen.
  5. The financial committees do post-mortem work.
(a) 1, 2 and 5 
(b) 2, 3 and 4
(c) 2, 3, 4 and 5 
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Q14. No-confidence Motion, to be admitted in the Lok Sabha, needs the support of?
(a) 80 Members 
(b) 140 Members
(c) 160 Members 
(d) 50 Members

Q15. Which of the following statements is incorrect about the unstarred question?
  1. It is distinguished by an asterisk mark.
  2. The answer to such a question is given orally.
  3. The answer to such a question is not followed by supplementary questions.
  4. It does not carry an asterisk mark.
  5. The answer to such a question is given in a written form.
(a) 2 and 3 
(b) 3, 4 and 5
(c) 1 and 2 
(d) 2, 3 and 4

Answers
  1. c
  2. c
  3. b
  4. d
  5. b
  6. d
  7. d
  8. d
  9. b
  10. d
  11. a
  12. b
  13. d
  14. d
  15. c
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours