ads

Daily Current Affairs Quiz: 27 October 2017

img-responsive

Daily Current Affairs Quiz: 27 October 2017

Q1. The passport of which country has become the most powerful in the world with a Visa-Free Score of 159, according to the Passport Index developed by advisory firm Arton Capital?
(a) Germany 
(b) Sweden
(c) North Korea
(d) Singapore
(e) South Korea
S1. Ans.(d)
Sol. Singapore's passport has become the most powerful in the world with a Visa-Free Score of 159, according to the Passport Index developed by advisory firm Arton Capital. This is the first time an Asian country has been announced as having the most powerful passport. India secured the 75th rank in the index with a Visa-Free Score of 51.
The Top 3 countries with score are-
  1. Singapore (159)
  2. Germany (158)
  3. Sweden, South Korea (157)

Q2. The Tamil Nadu Government has recently laid the foundation stone for a/an _____________ at Kanchipuram district at an estimated cost of Rs 198 crore.
(a) Domestic Airport
(b) Aerospace Park
(c) Fin-Tech Park
(d) International Airport
(e) Global Power House

S2. Ans.(b)
Sol. The Tamil Nadu Chief Minister, Edapaddi K Palaniswami, laid the foundation stone for an aerospace park at Kanchipuram district to be set up by the State Government in 245 acres and at an estimated cost of Rs 198 crore. When fully ready, the park will attract a total investment of nearly Rs 1,000 crore and create job opportunities for nearly 30,000, according to the State government.

Q3. The Union Ministries of Power and Textiles have jointly launched an initiative 'SAATHI'. Who is the present Cabinet Minister of Textiles of India?
(a) Nitin Jairam Gadkari
(b) D. V. Sadananda Gowda
(c) Uma Bharati
(d) Ananthkumar
(e) Smriti Zubin Irani
S3. Ans.(e)
Sol. The Union Ministries of Power and Textiles have jointly launched an initiative 'SAATHI' (Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries). Under this initiative, Energy Efficiency Services Limited (EESL), a public sector entity under the Union Ministry of Power, will acquire energy efficient Powerlooms, motors and Rapier kits in bulk and provide them to the small and medium powerloom units. Smt. Smriti Zubin Irani is the Cabinet Minister of Textiles of India.
Q4. Indian-origin South African researchers were honoured with a prestigious award from the Institute of Human Virology (IHV) the US for their exceptional contributions in the field of ______________.
(a) HIV/AIDS
(b) Cancer
(c) Alzheimer's disease
(d) Neurological disorders
(e) Autoimmune disease
S4. Ans.(a)
Sol. Indian-origin South African researchers were honoured with a prestigious award for their exceptional contributions in the field of HIV/AIDS. Professors Salim Abdool Karim and Quarraisha Abdool Karim received the award from the Institute of Human Virology (IHV) in Baltimore, US. The award was presented to them by Robert Gallo, who discovered HIV as the cause of AIDS‚ at the 19th international meeting of the IHV.
Q5. Which state high court has recently banned the use of pictures of living persons on banners and hoardings across the state?
(a) Maharashtra
(b) Kerala
(c) Haryana
(d) Tamil Nadu
(e) Goa
S5. Ans.(d)
Sol. The Madras high court has banned the use of pictures of living persons on banners and hoardings in Tamil Nadu. Tamil Nadu’s top officials were asked to maintain a clean environment and also ensure that there were “no unnecessary drawings” on buildings and residential places.
Q6. Name the global pure-play Engineering Services Company, that was recently conferred with the Confederation of Indian Industry (CII) Industrial Innovation Award, 2017.
(a) Tata Power
(b) L&T Technology Services Ltd
(c) Reliance Defence
(d) Mothersons Ltd
(e) Mahendra & Mahendra
S6. Ans.(b)
Sol. L&T Technology Services Ltd (LTTS), a leading global pure-play Engineering Services Company was conferred with the Confederation of Indian Industry (CII) Industrial Innovation Award, 2017.
Q7. Name the IPS officer who has been recently appointed as the Additional Director General of Central Industrial Security Force (CISF).
(a) Vishambhar Shambhu
(b) Prashant Jha
(c) Alok Kumar Pateria
(d) Danish Maneria
(e) Akhil Tyagi
S7. Ans.(c)
Sol. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Shri Alok Kumar Pateria, IPS as Additional Director General, CISF. He has been appointed on deputation basis for a period upto May 2020.
Q8. Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje has recently launched an e-book titled 'India 2017 Yearbook'. The e-book has been compiled by ___________________.
(a) Comptroller and Auditor General of India- Rajiv Mehrishi
(b) Vice-chairman of NITI Aayog- Rajiv Kumar
(c) Finance Minister of India- Arun Jaitley
(d) Chairman of SEBI- Ajay Tyagi
(e) None of the given options is true
S8. Ans.(a)
Sol. Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje launched an e-book titled 'India 2017 Yearbook', compiled by the present Comptroller and Auditor General of India (CAG) Rajiv Mehrishi.
Q9. Name the Afghani President who was recently on a national visit to India.
(a) Abdul Kabir
(b) Hamid Karzai
(c) Mohammad Rabbani
(d) Burhanuddin Rabbani
(e) Ashraf Ghani
S9. Ans.(e)
Sol. Afghani President Ashraf Ghani was on a national visit to India. During his visit, he met with the president Ram Nath Kovind and PM Modi. India and Afghanistan have agreed to work closely with the regional and international partners to further the objective of seeing Afghanistan emerge as a stable, peaceful, united and prosperous nation.
Q10. According to the Passport Index developed by advisory firm Arton Capital, what is the ranking of India in 'Most Powerful Passport' list?
(a) 85th
(b) 65th
(c) 75th
(d) 95th
(e) 45th
S10. Ans.(c)
Sol. Singapore's passport has become the most powerful in the world with a Visa-Free Score of 159, according to the Passport Index developed by advisory firm Arton Capital. This is the first time an Asian country has been announced as having the most powerful passport. India secured the 75th rank in the index with a Visa-Free Score of 51.
The Top 3 countries with score are-
1. Singapore (159)
2. Germany (158)
3. Sweden, South Korea (157)
Q11. The Chief Election Commissioner (CEC) of India has recently announced the polls in Gujarat in two phases. Who is the present CEC of India?
(a) Rajiv Kumar
(b) Achal Kumar Joti
(c) Vishal Sikka
(d) Rajiv Mehrishi
(e) Nandan Nilekani
S11. Ans.(b)
Sol. Gujarat will go to polls in two phases on December 9th and 14th for 182 assembly seats. The Chief Election Commissioner of India Mr A K Joti made this announcement. The 89 seats will go to polls in the first phase and the rest 93 in the second phase.
Q12. Under which scheme the seven companies were given ‘Letters of Intent’ for fourteen monuments of Ministry of Tourism at the closing ceremony of ‘Paryatan Parv’ in New Delhi?
(a) Incredible India Scheme
(b) Cultural India Scheme
(c) Connect with India Scheme
(d) Adopt a Heritage Scheme
(e) India for World Scheme
S12. Ans.(d)
Sol. Seven shortlisted companies were given ‘Letters of Intent’ for fourteen monuments under ‘Adopt a Heritage Scheme’ of Ministry of Tourism at the closing ceremony of ‘Paryatan Parv’ at Rajpath Lawns, New Delhi. These companies will be the future ‘Monument Mitras’ who would associate pride with their CSR activities.

Q13. Name the city in which Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated a first of its kind global conference on consumer protection.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) Pune
S13. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a global conference on consumer protection in New Delhi. This is the first time that an international conference on consumer protection is being organised by India for countries of the region.

Q14. Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, Shri R. K. Singh addressed the 3rd Global Investors’ India Forum in New Delhi. The theme of the event was ______________.
(a) India for Investors
(b) Power for India
(c) Ideate, Innovate, Implement and Invest in India
(d) Power in Sorroundings- Illuminating India
(e) None of the given options is true
S14. Ans.(c)
Sol. Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, Shri R. K. Singh addressed the 3rd Global Investors’ India Forum in New Delhi. The theme of the event was 'Ideate, Innovate, Implement and Invest in India’ and it was attended by global industry stalwarts.
Q15. According to the list released by Forbes, Virat Kohli overtook ___________ when it comes to brand value.
(a) Usain Bolt
(b) Lionel Messi
(c) Cristiano Ronaldo
(d) Roger Federer
(e) Tiger Woods

S15. Ans.(b)
Sol. According to the list released by Forbes, Virat Kohli overtook Barcelona superstar Lionel Messi by 1 Million Dollar when it comes to brand value. The captain of the Indian cricket has a brand value of $14.5 million which puts him ahead of Messi on the 7th spot in the top 10 list revealed by Forbes.
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours