ads

Indian Polity Quiz for SSC EXAMS

1.What was the tenure of Shankar Dayal Sharma as the President of India?
a. 25 July 1992 – 25 July 1997
b. 25 July 1977 – 25 July 1982
c. 25 July 1982 – 25 July 1987
d. 25 July 1987 – 25 July 1992
2. Which of the following is not a requirement for Presidency?
a. Citizen of India
b. Age not more than 35
c. Qualified member of the Lok Sabha
d. Member of any legislature
3. Money Bill is to be introduced only on _____________.
a. President’s recommendation
b. Prime minister’s recommendation
c. Finance Minister’s recommendation
d. None of the above
4. What is the number of members that the President can nominate to Rajya Sabha?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 14
5. What is the service tenure of the Vice President of India?
a. 5
b. 4
c. 2
d. 3
6. Zakir Hussain was the vice president from ______ to _________.
a. 13 May 1962 – 12 May 1967
b. 13 May 1967 – 3 May 1969
c. 13 May 1952 – 12 May 1962
d. 31 August 1969 – 30 August 1974
7. Prime Minister is the ex-officio Chairman of the __________.
a. Rajya Sabha
b. Lok Sabha
c. Planning Commission
d. All of the above
8. Who had the longest service period as Prime Minister?
a. Lal Bahadur Shastri
b. Morarji Desai
c. Pandit Jawaharlal Nehru
d. Rajiv Gandhi
9. When was the Supreme court of India formed?
a. 28th January, 1950
b. 26th January, 1950
c. 27th January, 1950
d. 25th January, 1950
10. Supreme Court is comprised of ________?
a. Chief Justice and not more than 25 other judges
b. Chief Justice and not more than 20 other judges
c. Chief Justice and not more than 30 other judges
d. Chief Justice and only 20 judges
11. The Chief Justice of India acts as the President in the absence of ________________.
a. President and the Vice President
b. President
c. Vice President
d. None of the above
12. What is the number of High Courts that have been set up on 23 March, 2013?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
13. Who is the current Chief Justice of India (as of Oct 2015)?
a. Altamas Kabir
b. S.H. Kapadia
c. R.C. Lahoti
d. T. S. Thakur
14. How many high courts are there in the country as of 2013?
a. 20
b. 21
c. 23
d. 24
15. Which is the oldest High Court of India?
a. Bombay and Madras High Court
b. Bombay and Calcutta High Court
c. Calcutta and Madras High Court
d. Madras and Allahabad High Court
16. How much seats are reserved for women in Panchyathi Raj?
a. 33.3%
b. 33.0%
c. 32.3%
d. 31.3%
17. In which year Panchyati Raj was introduced in India?
a. 1958
b. 1959
c. 1960
d. 1961
18. In which year the first finance commission of India was established?
a. 1951
b. 1950
c. 1949
d. 1948
19. Who was the chairman of the 14th Finance Commission of India?
a. Vijay Kelkar
b. C. Rangarajan
c. K.C Pant
d. Y.V Reddy
20. Who is the current Chief Election Commissioner of India?
a. V.S Sampath
b. Navin Chawla
c. B.B. Tandon
d. Nasim Zaidi


Answers-

  1. a
  2. d
  3. a
  4. c
  5. a
  6. a
  7. c
  8. c
  9. a
  10. a
  11. a
  12. c
  13. d
  14. d
  15. b
  16. a
  17. b
  18. a
  19. d
  20. d
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours