ads

1.A reduction of 20% in the price of rice enables a customer to purchase 12.5 Kg more for Rs 800. The original price of rice per kg is
(a) Rs. 15 
(b) Rs. 14
(c) Rs. 16 
(d) Rs. 12

2.In two alloys A and B, the ratio of zinc to tin is 5 : 2 and 3 : 4 respectively. Seven kg of the alloy A and 21 kg of the alloy B are mixed together to form a new alloy. What will be the ratio of zinc and tin in the new alloy? 
(a) 1 : 1 
(b) 2 : 1
(c) 1 : 2 
(d) 2 : 3

3.The average age of a class of 35 students is 15 years. If the teacher’s age is also included the average age increased by one year. Furthermore, if the average age of the teacher’s family having a wife and a son is 40 years and the son’s age is 80% less than his mother’s age, then the age of the teacher’s wife is 
(a) 55.5 years 
(b) 57.5 years 
(c) 50 years 
(d) 47.5 years 

4.If the amount is 3 3/8 times the sum after 3 years at compound interest compounded annually, then the rate of interest per annum is 
(a) 33 (1/3)% 
(b) 25 %
(c) 50 % 
(d) 16 (2/3)%

5.A shopkeeper sells an article at 15% gain. Had he sold it for Rs 18 more, he would have gained 18%. The cost price (in Rs) of the article is 
(a) 350 
(b) 540
(c) 318 
(d) 600

6.A cloth merchant on selling 33 meters of cloth obtains a profit equal to the selling price of 11 meters of cloth. The profit is 
(a) 11% 
(b) 40%
(c) 22% 
(d) 50% 

7.A single discount equivalent to successive discounts of 20%, 10% and 5% is 
(a) 36.1% 
(b) 35%
(c) 35.6% 
(d) 31.6%

8.A, B and C started a business with their investments in the ratio 1 : 2 :4. After 6 months A increased his capital by 50% and B invested twice the amount as before, while C withdrew 1/4 th of his own investment. The ratio of their profits at the end of the year was 
(a) 5 : 14 : 16 
(b) 10 : 5 : 9
(c) 5 : 12 : 14 
(d) 6 : 9 : 17

9.Two trains 180 meters and 120 meters in length are running towards each other on parallel tracks, one at the rate 65 km/hour and another at 55 km/hour. In how many seconds will they be clear of each other from the moment they meet?
(a) 15 
(b) 6
(c) 9 
(d) 12

10.Three men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work, 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?
(a) 4 days 
(b) 1 days 
(c) 2 days 
(d) 3 days


Answers
  1. c
  2. a
  3. b
  4. c
  5. d
  6. d
  7. d
  8. c
  9. c
  10. c
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours