ads
Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A B D F G H and K are seven members of a family. They belong to three generations. There are two married couples belonging to two different generations. D is son of H and is married to K. F is granddaughter of B. G’s father is grandfather of A. G is a male. B’s husband is father-in -law of K. H has only one son.
1. How is F related to G?
(a) Sister                         (b) Nephew                   (c) Niece
(d) data inadequate       (e) None of these
2. How is H related to B?
(a) Father                        (b) Father-in-law        (c) Uncle
(d) data inadequate      (e) None of these
3. How is K related to G?
(a) Sister-in-law            (b) Sister                     (c) Mother
(d) data inadequate      (e) None of these
4. Which of the following is the, pair of married ladies?
(a) HK                              (b) HD                         (c) KF
(d) BK                              (e) None of these
5. How many female members are there among them?
(a) Two                            (b) Three                    (c) Four
(d) data inadequate      (e) None of these
Direction (6-8):
  • (A) B5D means B is the father of D.
  • (B) B9D means B is the sister of D.
  • (C) B4D means B is the brother of D.
  • (D) B3D means B is the wife of D.

6. Which of the following means F is the mother of K?
(a) F9M4N3K                 (b) F5M3K                      (c) F3M5K
(d) F5M3N9K                 (e) None of these
7. A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M
is the wife of Q?
(a) Q $ R # T @ M         (b) Q $ R @ T # M
(c) Q $ R * T # M           (d) Q $ R @ T * M
(e) None of these
8. If A $ B means A is the brother of B; B * C means B is the son of C; C @ D means C is the wife of D and A # D means A is the son of D, how C is related to A?
(a) Maternal grandmother       (b) Maternal aunt
(c) Aunt        (d) Mother            (e) None of these
Direction (9-10): Study the following information carefully and answer the questions.
  • (A) A * B means A is the sister of B
  • (B) A $ B means B is the mother of A
  • (C) A + B means A is the brother of B
  • (D) A = B means B is the father of A.

9. Which of the following means M is the maternal uncle of N?
(a) M = P + Q * N                 (b) N + P = Q * M
(c) N * P $ Q * M                  (d) N*P+Q*M
(e) None of these
10. If M x N means M is the daughter of N; M + N means M is the father of N; M % N means M is the mother of N and M – N means M is the brother of N then P % Q + R – T x K indicates which relation of P to K?
(a) Daughter-in-law           (b) Sister-in-law
(c) Aunt                                (d) Mother-in-law
(e) None of these

Answer Key:

1. (a) 2. (e) 3. (c) 4. (d) 5. (d) 6. (c)  7. (c) 8. (d) 9. (e) 10. (d)
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours