ads

Directions (1-7): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #
1.       How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a number?
(a) None           (b) One        (c) Two
(d) Three          (e) More than three

2.       Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) D N E         (b) H B F     (c) W©@
(d) AMP           (e) 5 F J

3.       Which of the following is the ninth to the right to the twentieth from the right end of the above arrangement?
(a) T                 (b) 8            (c) U      (d) N
(e) None of these

4.       If the last twelve elements in the above arrangement are written in the reverse order, which of the following will be the twenty-fourth the left end ?
(a) L         (b) W           (c) ©            (d) K
(e) None of these

5.       How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?
(a) None  (b) One        (c) Two       (d) Three
(e) More than three

Directions (8-10) : Each question is based on the following alphabet-series:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
6.       Which letter is exactly midway between G and Q in the given alphabet?
(a) K         (b) L             (c) M            (d) N
(e) None of these

7.       Which letter is fifth to the right of the eighteenth letter from your right?
(a) M        (b) E             (c) C             (d) N
(e) D

8.       Which letter is seventh to the right of the eighteenth letter from the right end of the alphabet?
(a) K         (b) O            (c) P             (d) R
(e) None of these
9.       The position of how many letters in the word BRAKES remains unchanged when they are arranged in alphabetical order?
(a) One                          (b) Two       (c) Three
(d) More than three    (e) None of these

10.   If the letters of the word VERTICAL are arranged alphabetically, how many letters will remain at the same position?
(a) Four   (b) Three     (c) Two       (d) One
(e) None

11.   Find the two letters in the word EXTRA which have as many letters between them in the word as in the alphabet. If these two letters are arranged in alphabetical order, which letter will come second?
(a) A         (b) E             (c) R             (d) T
(e) X

12.   How many such pairs of letters are there in the word DISTURB each one has as many letters between its two letters in the word as there are between them in the English alphabet?
(a) 4         (b) 5             (c) 3             (d) 2
(e) None of these

13.   If only one meaningful word can be formed with the fifth, the eighth, the tenth and the thirteenth letters of the word CONTEMPLATION which will be the last letter of that word? If no such word can be formed give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be formed give ‘Y’ as the answer.
(a) E         (b) T             (c) N             (d) Y
(e) X

14.   How many such pairs of letters are there in the word STREAM, each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) None                        (b) One        (c) Two           (d) Three
(e) More than three

15.   How many such pairs of letters are there in the word PICKLE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) Nil      (b) four       (c) five          (d) Three
(e) Six

16.   In the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find that word.
TRIBUNAL
(a) TRIBLE          (b) URBAN           (c) BRAIN
(d) LATIN                     (e) None of these

17.   How many such pairs of letters are there in the word RESIDENTIAL each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) Nil      (b) One        (c) Two       (d) Three
(e) More than three

18.   How many such pairs of letters are there in the word PREDICTABLE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) Nil      (b) One        (c) Two       (d) Three
(e) More than three

19.   What will be the rearranged form of the word HYDROGEN if its letters having been arranged in alphabetical order are then substituted by the immediate previous letters in the English alphabet?
(a) CDFGMQZX            (b) EFHIOPSZX
(c) CDFGMNQX           (d) CDEGMNQX
(e) None of these

20.   If the letters in the word COMPARE are rearranged in such a way that first the vowels within the word are rearranged alphabetically followed by the consonants arranged alphabetically, which of the following will be the fifth letter from the right end after the rearrangement?
(a) O         (b) E             (c) M            (d) P
(e) None of these

21.   If in the word LUBRICATOR the positions of the first and the sixth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the seventh letters are interchanged, and so on, which letter will be second to the right of sixth letter from the right ?
(a) B         (b) T             (c) A             (d) O
(e) None of these

22.   If in the word DISTURBANCE the first letter is interchanged with the last letter, the second letter is interchanged with the tenth letter and so on, which letter would come after ‘T’ in the newly formed word ?
(a) I          (b) N            (c) S              (d) D
(e) U

23.   If the letters in the word UNDERTAKING are rearranged in the alphabetical order, which one will be in the middle in order after the rearrangement?
(a) G         (b) I              (c) K             (d) N
(e) None of these


Directions (24-30) : Each question is based on the following alphabet-series:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
24.   Which letter will be the eighth to the right of the third from left of the second half of the English alphabet?
(a) V         (b) W           (c) X             (d) Y
(e) None of these

25.   If all the vowels are removed from the alphabet, which letter will be the seventh to the right of the fifth letter from the left?
(a) L         (b) M            (c) N             (d) P
(e) None of these

26.   If every alternate letter, starting with A, is removed from the alphabet, which letter among the remaining letters would be the third to the right of the fifth letter from the right?
(a) X         (b) V             (c) L             (d) J
(e) None of these

27.   If the above alphabet is written in the reverse order, what will be the fourth letter to the right of the thirteenth letter from the left?
(a) J          (b) K             (c) L             (d) M
(e) None of these

28.   If only the first half of the given alphabet is reversed, how many letters will be there between K and R?
(a) 6         (b) 10           (c) 14           (d) 16
(e) None of these

29.   If the first ten letters of the given alphabet are written in the reverse order, which of the following letters will be the seventh to the left of the twelfth letter from the right end?
(a) B         (b) I              (c) H             (d) C
(e) None of these

30.   In the English alphabet, if all the letters (excluding vowels) in the even position are substituted by 3, all the letters (excluding vowels) in odd position are substituted by 5, then what will be the total of the numeric values of the letters of the word ‘BEAD’?
(a) 16       (b) 29           (c) 18           (d) 20
(e) None of these

Find Odd One Out
31.   1296,1024,1444,216,3600
a. 1444                           b. 1024
c. 3600                           d. 216
e. 1296

32.   1728, 5832, 4096, 2744, 1080
a. 1728                           b. 1080
c. 2744                           d. 4096
e. 5832

33.   840, 585, 685, 645, 743
a. 685                             b. 743
c. 840                             d. 585
e. 645

34.   97,89,67,59,57
a. 97                               b. 67
c. 59                               d. 57
e.89

35.   196, 225, 121, 324, 288
a. 288                             b. 196
c. 225                             d. 121
e. 324

In each of the following questions a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative.

36.   1, 4, 9, 16, 25, (_____)
a. 35                               b. 36
c. 48                               d. 49
e. None of these
37.   12, 32, 72, 152, (_____)
a. 312                             b. 325
c. 515                             d. 613
e. None of these
38.   20,12,32,44,76,120, (_____),(_____)
a. 85,72                          b. 185,316
c. 198,309                     d. 196,316
e. None of these

39.   5,10,50,500, (_____),(_____)
a. 2500,12500              b. 6250,125000
c. 25000,12500000     d. 25000,125000
e. None of these

40.   30,55,25,75,110,35, (_____),220,155,137,(_____),123
a. 65,260                       b. 85,290
c. 45,360                       d. 120,260
e. None of these

41.   2,11,22,242, (_____)
a. 5384                           b. 5324
c. 5954                           d. 5932
e. None of these

42.   4,4,16,64, (_____)
a. 1026                           b. 1032
c. 1024                           d. 1089
e. None of these

43.   10,18,28,40,54,70, (_____)
a. 85                               b. 86
c. 87                               d. 88
e. None of these

44.   6, 11, 21, 36, 56, (____)
a. 42                               b. 51
c. 81                               d. 91
e. None of these

45.   2,15,41,80, (_____)
a. 111                             b. 120
c. 121                             d. 132
e. None of these

46.   1,5,14,30,55,91, (_____)
a. 130                             b. 140
c. 150                             d. 160
e. None of these

47.   2,2,5,13,28, (_____)
a. 49                               b. 50
c. 51                               d. 52
e. None of these

48.   24,60,120,210, (_____)
a. 300                             b. 336
c. 420                             d. 525
e. None of these

49.   198,194,185,169, (_____)
a. 92                               b. 112
c. 136                             d. 144
e. None of these

50.   7,35,175, 875, 4375, (_____)
a. 10065                        b. 21875
c. 34205                        d. 42615
e. None of these

51.   4,18,48,100,180,294, (_____)
a. 348                             b. 384
c. 448                             d. 458
e. None of these

52.   4,12,36,108, (_____)
a. 144                             b. 216
c. 304                             d. 324
e. None of these

53.   1,1,2,6,24, (_____),720
a. 100                             b. 104
c. 108                             d. 120
e. None of these

54.   95, 115.5, 138, (____), 189
a. 162.5                          b. 154.5
c. 164.5                          d. 166.5
e. None of these

55.   240, (_____),120,40,10,2
a. 180                             b. 240
c. 420                             d. 480

e. None of these


ANSWER KEY ALPHABET & SERIES
1.
c
2.
d
3.
c
4.
e
5.
A
6.
b
7.
d
8.
c
9.
b
10.
E
11.
b
12.
a
13.
b
14.
b
15.
d
16.
a
17.
c
18.
e
19.
c
20.
a
21.
e
22.
c
23.
c
24.
c
25.
d
26.
a
27.
a
28.
c
29.
d
30.
E
31.
D
32.
b
33.
b
34.
D
35.
A
36.
B
37.
A
38.
D
39.
C
40.
A
41.
B
42.
C
43.
D
44.
C
45.
D
46.
B
47.
D
48.
B
49.
D
50.
B
51.
C
52.
D
53.
D
54.
A
55.
B

ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours