ads
CODING & DE-CODING 


Directions (1-5): In each question below is given a group letters followed b four combination of symbols and digits numbered A, B, C and D. you have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following codes and conditions and mark the number of that combination as the answer. If none of the four combinations correctly represents the group of letters, mark 5 i.e. ‘None of these’ as the answer.

Letter
L
K
E
G
S
J
A
D
N
F
I
Q
T
U
R
Digital/
Symbol Code
4
2
©
+
8
%
5
9
7
$
 ¹
3
1
@
6



CONDITIONS:
1.       If the first letter is a vowel and the last letter a consonant, both are to be coded as the code for vowel.
2.       If the first letter is consonant and the last letter a vowel, codes for these two are to be interchanged.
3.       If both the first and the last letters are consonants both are to be coded as the code for the last letter.
Now based on the above, find out the coded form of the letter groups given in each question.



1.       ESQIRL
A. ©83¹64                    B. ©83¹
C. 483¹6©                    D. 38¹
E. None of these

2.       JAFIKU
A. @5$¹2%                  B. %5$¹2@
C. %5$¹2%                  D. @5$¹2@
E. None of these

3.       KGTUER
A. 6+1@©6                  B. 2+1@©6
C. +21©@6                   D. 8%597$
E. None of these

4.       ADNFQE
A. 597$3©                    B. ©97$35
C. $©9735                    D. 97$©35
E. None of these

5.       QSJURQ
A. 386@%3                  B. 38%@63
C. 3%8@63                  D. 36@%83
E. None of these



Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below. The digits from 0 to 9 are coded as shown below with the exceptions that follow:

Digit:
3
8
0
7
4
6
9
2
5
1
Code:
H
$
R
A
M
%
L
K
E
@

Exception I: If a number begins and ends with an odd digits, the first and last digits are to be coded as Y and # respectively.
Exception II: If a number begins and ends with an even digit, the first and last digits are to be coded as Q and X respectively.



6.       What will be the code for ‘173548’?
A. @AHEM$                 B. @AHME$
C. @AREMS$                                D. @AHEK$
E. None of these

7.       What will be the code for 278146?
A. QA$@MR                 B. QA$@MX
C. KA$@MR                  D. YA$@M#
E. None of these

8.       What will be the code for 389167?
A. H$L@%A                 B. #$L@%A
C. Y$L@TA                   D. Y$L@%#
E. None of these

9.       What will be the code for 925164?
A. LKE@%M                                B. LMA@%O
C. MLE@%N                                D. LEK@%M
E. None of these

10.   What will be the code for 807469?
A. $MOR%L                 B. $MAR%L
C. $SAR%L                    D. $RAM%L
E. None of these



Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the questions given below:
The consonants of English alphabet have been coded by using Greek alphabets as given in the table and vowels by using different digits.

Letters
H
Q
F
R
K
X
C
N
V
Z
Y
B
G
T
D
L
S
J
W
M
P
Symbol
 a
b
F
Y
d
e
g

If any vowel is neither in the beginning nor at the end, it is coded as ‘3’. If any vowel is at the beginning or at the end, it is coded as ‘7’. However,
if the same vowel is placed at both beginning and the end, it is coded as ‘9’ is respectively.
How will the following letter groups be coded?



11.   ERLMTNO
A. 9Ybega6                   B. 7Ybeag7
C. 7Ybega7                   D. 6Ybga9
E. None of these

12.   FWUDSNJI
A. Fb7aFaY                                B. Fd3aFaY7
C. Fd3aFaY6              D. Fd3aFYa
E. None of these

13.   IYQHZEXI
A. 6YbaF3e9               B. 7YbaFe7
C. 7YbaFY6                                D. 9FabF3e6
E. None of these

14.   AVILFKPU
A. 7b3bFda7                B. 7b3aFda3
C. 7a3bFdg7                 D. 3b7bFdg7
E. None of these

15.   UGHIBOCSU
A. 7eadgF6                   B. 9ea6d6gF6
C. 9ea3d3gF7               D. 9ea3d3gF6
E. None of these
   

ANSWERS
1.
B
2.
A
3.
A
4.
A
5.
B
6.
A
7.
B
8.
D
9.
A
10.
D
11.
C
12.
B
13.
E
14.
E
15.
E





ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours