ads


1.       In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?
(a) CHRONRD     (b) DSOESPI
(c) ESJTPTFG       (d) ESOPSID 
(e) None of these

2.       If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code?
(a) CHMFINTK   (b) LNKTCHMF
(c) LNTKCHMF  (d) NITKHCMF
(e) None of these

3.       In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code? 
(a) QDFHS            (b) SDFHS
(c) SHFDQ            (d) UJHFS
(e) None of these

4.       If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written?
(a) NQPTJHOJ     (b) NQPTJOHI
(c) NQTPJOHJ      (d) NQPTJOHJ
(e) None of these

5.       In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?
(a) EOJDJEFM     (b) EOJDEJFM
(c) MFEJDJOE     (d) MFEDJJOE
(e) None of these.

6.       If in a certain code, GAMBLE is coded as FBLCKF, how is FLOWER coded in that code?
(a) GKPVFQ         (b) EMNXDS
(c) GMPVDS         (d) HNQYGT
(e) EKNVDQ 

7.       If in a certain language, NATURE is coded as MASUQE, how is FAMINE coded in that code?
(a) FBMJND         (b) FZMHND
(c) GANIOE          (d) EALIME
(e) FZNJME

8.       If in a certain code, TEACHER is written as VGCEJGT, how would DULLARD be written in the same code?
(a) FWMNCTF     (b) FWNNBTE
(c) FWNNCSF      (d) FWNNCTF
(e) None of these

9.       If NATRAJ = MZGIZQ, then PARROT =?
                (a) KIZILG           (b) KZIIGL
(c) KZIILC            (d) KZIILG
(e) None

10.    If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code?
(a) ROBLEMP     (b) PELBORM
(c) PRBOELM      (d) RPBOELM
(e) PELBROM

11.    If in a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how is EXOTIC coded in that code?
(a) EXOTLC         (b) CXOTIE
(c) COXITE          (d) CITOXE
(e) EOXITC

12.    If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS are added?
(a) VXEEIVV       (b) VXFFHVV
(c) VYEEHVV      (d) VYEFIVV
(e) None of these 

13.    In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as
(a) NCPQJG          (b) NCQPJG 
(c) CPQJK             (d) RCTQNG
(e) None of these

14.    If BOMBAY is written as MYMYMY, how will TAMIL NADU be written in that code?
(a) TIATIATIA    (b) MNUMNUMNU
(c) IATIATIAT    (d) ALDALDALD
(e) None of these

15.    If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code?
(a) EDRIRL          (b) DCQHQK
(c) ESJFME           (d) FYOBOC
(e) DEQJQM

16.    If in a certain language, COUNSEL is coded as BITIRAK, how is GUIDANCE written in that code?
(a) EOHYZKBB (b) FOHYZJBB
(c) FPHZZKAB    (d) HOHYBJBA 
(e) None of these

17.    If HEATER is written as KBDQHO, how will you encode COOLER?
(a) ALRIHV         (b) FLRIHO
(c) FLIRHO          (d) FRLIHO
(e) None of these

18.    In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code?
(a) DFOUSBM     (b) GIRXVEP
(c) GJRYVEP        (d) GNFJKER
(e) None of these

19.    If MADRAS can be written as DAMSAR, how can ARKONA be written in that code?
(a) KRAANO        (b) KARANO
(c) ROAKNNM    (d) KRAANO
(e) None of these

20.    If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as
(a) CADMNO       (b) CAKNIT
(c) CAKNCA        (d) JAKINS
(e) DBLODB

21.    If POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code?
(a) GHIJ                (b) GHIZ
(c) JIGZ                 (d) JCLZ
(e) None of these

22.    If TABLE is coded as GZYOV, how is JUICE coded?
(a) OZLFJ              (b) QFRXV
(c) HOFAD            (d) QZHMT
(e) EPQIL

23.    If CERTAIN in coded as XVIGZRM, how can MUNDANE be coded?
(a) MFMZZMV   (b) NFMWZMV
(c) NFMWZMX   (d) VMZWMFN
(e) None of these 

24.    If DELHI is coded as CCIDD, how would you encode BOMBAY?
(a) AJMTVT         (b) AMJXVS
(c) MJXVSU         (d) WMYZAX
(e) None of these

25.    According to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER. What is the code for FRACTION?
(a) CARFTINO    (b) FRACNOIT
(c) CARFTION     (d) ARFCNOIT
(e) CARFNOIT

26.    In a certain code, INSTITUTION is written as NOITUTITSNI. How is PERFECTION written in that code?
(a)     NOICTEFREP
(b)     NOITCEFERP
(c)     NOITCEFRPE
(d)      NOITCEFREP
(e)      NOITCEFPER

27.    If BELIEF is written as AFKKDI, how is SELDOM written in that code?
(a) TFKENP          (b) RFKFNP
(c) RFKENN         (d) RDKCNL
(e) None of these

28.    In a code language, DISTANCE is written as IDTUBECN and DOCUMENT is written as ODDVNTNE. How is THURSDAY written in that language?
(a)  DTVSTEYA   (b) HTTQRYAD
(c) HTVSTYDA   (d) HTVSYADS
(e) HTVSTYAD

29.    In a certain language, CHAMPION is coded as HCMAIPNO, how is NEGATIVE coded in that code?
(a) ENAGITEV    (b) NEAGVEIT
(c) MGAETVIE    (d) EGAITEVN 
(e) NEGATIEV

30.    In a certain code language, ‘Tom Kun Sud’ means ‘Dongs are barking’; ‘Kun Jo Mop’ means ‘Dongs and horse’ and ‘Mut Tom Ko’ means ‘Donkeys are mad’, Which word in that language means ‘barking’?
(a) Sud                   (b) Kun 
(c) Jo                      (d) Tom
(e) Ko

31.    In a certain code language, ‘put tir fin’ means ‘delicious juicy fruit’; ‘tie dip sig’ means ‘beautiful white lily and ‘sig lon fin’ means ‘lily and fruit. Which of the following stands for ‘and’ in that language?
(a) lon                    (b) sig
(c) fin                     (d) put
(e) None

32.    If ‘nitco sco tingo’ stands for ‘softer than flower’; tingo rho mst’ stands for ‘sweet flower fragrance’ and ‘mst sco tmp’ stands for ‘sweet than smil’, what would ‘fragrance’ stand for ?
(a) rho                    (b) mst                  
(c) tmp                   (d) sco
(e) None

33.    In a certain code language, ‘dom pul ta’ means ‘bring hot food’; ‘pul tir sop’ means ‘food  is good’ and ‘tak da sop’ means                 ‘good bright boy’. Which of the following does means ‘hot’ in that language?
(a) dom                  (b) pul                   
(c) ta                       (d) Can’t be determined
(e) None of these

34.    If ‘sti nro kti’ stands for ‘clouds pour down’; ‘nro bsi mit’ stands for ‘down he goes’ and ‘bsi nro zpi’ stands for ‘died down he’, which word would mean ‘goes’?
(a) nro                    (b) mit
(c) kti                      (d) bsi
(e) None

Directions (35-39): These questions are based on the following informations.
In a certain code ‘Sachin is good man’ is written as ‘pa le ta hi’, ‘man always rich’ is written as ‘ne hi ki’, ‘rich is good’ is written as ‘pa ne le’ and ‘be good always’ is written as ‘ki zi pa’.

35.    Which of the following can be coded as ‘pa ta ki le’?
(a)always good rich is
(b)rich is man always
(c)sachin is always good
(d)Sachin is rich always
(e)None of these

36.    Which of the following is the code for ‘always’?
(a)le                    (b)hi
(c)ne                   (f)ki
(e)zi

37.    How will ‘rich is man’ be written in this code?
(a)le hi ne         (b)le ta ne
(c)pa ne zi        (d)ki hi ne
(e)ne ta zi

38.    Which of the following may represent ‘be’?
(a)le                 (b)ne
(c)pa                (d)ta
(e)zi

39.    What does ‘le’ represent in the code?
(a)Sachin      (b)good
(c)always      (d)rich
(e)is


40.    If BANGLORE is coded as CCQKRVZN, then what will be the code for UTTRAKAND ?
(a)     VVWVFQHVM
(b)     VWQFAHDFN
(c)     WVFAQVMHD
(d)     WWKLMNDHF
(e)     None of these



ANSWER KEY
1.
a
2.
c
3.
a
4.
d
5.
a
6.
b
7.
d
8.
d
9.
d
10.
b
11.
d
12.
b
13.
a
14.
b
15.
a
16.
b
17.
b
18.
b
19.
d
20.
c
21.
c
22.
b
23.
b
24.
b
25.
e
26.
d
27.
b
28.
e
29.
a
30.
a
31.
a
32.
a
33.
d
34.
b
35.
c
36.
d
37.
a
38.
e
39.
e
40.
a
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours