ads

Direction (Q. 1-5): In this question, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1.       Statements: All calls are mails.
Some mails are posts. Some posts are letters.
Conclusions:
I. All posts being calls is a possibility.
II. No letter is a mail.
(a)    both the conclusion I and conclusion II follow
(b)   either conclusion I or conclusion II follows
(c)    neither conclusion I nor conclusion II follows
(d)   only conclusion I follows
(e)    only conclusion II follows

2.       Statements: All calls are mails.
Some mails are posts. Some posts are letters.
Conclusions:
I. All mails are calls.
II. No call is a letter.
(a)    both the conclusion I and conclusion II follow
(b)   either conclusion I or conclusion II follows
(c)    neither conclusion I nor conclusion II follows
(d)   only conclusion I follows
(e)    only conclusion II follows

3.       Statements: Some vehicles are cars.
Some cars are trucks. All trucks are sedans.
Conclusions:
I. All vehicles being sedans is a possibility.
II. At least some cars are sedans.
(a)    both the conclusion I and conclusion II follow
(b)   either conclusion I or conclusion II follows
(c)    neither conclusion I nor conclusion II follows
(d)   only conclusion I follows
(e)    only conclusion II follows

4.       Statements: Some bridges are roads.
No road is underpass.
Conclusions:
I. Some bridges are underpasses.
II. No bridge is an underpass.
(a)    both the conclusion I and conclusion II follow
(b)   either conclusion I or conclusion II follows
(c)    neither conclusion I nor conclusion II follows
(d)   only conclusion I follows
(e)    only conclusion II follows

5.       Statements: No unit is a part.
All parts are items. Some items are elements.
Conclusions:
I. No unit is an element.
II. At least some units are items.
(a)    both the conclusion I and conclusion II follow
(b)   either conclusion I or conclusion II follows
(c)    neither conclusion I nor conclusion II follows
(d)   only conclusion I follows
(e)    only conclusion II follows

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: Chanda Kochhar, Arundhati Bhattacharya, Shikha Sharma, Nita Ambani, Naina Lal Kidwai, Usha Ananthasubramanian and VijayalakshmiIyer are MD of different company. Each of them works on different floors numbered from I to VII, but not necessarily in the same order. Each of them wears a saree of a different colour, viz Blue, Green, Yellow, Sky Blue, Purple, Red and Pink but not necessarily in the same order. Arundhati Bhattacharya works on floor IV but she does not wear either Purple or Sky Blue saree. Shikha Sharma wears Blue saree but she does not work on floor II or VI. Naina Lal Kidwai works on floor V and she wears a Red saree. The one who wears a Green saree works on floor VII. Nita Ambani works on floor I. VijayalakshmiIyer wears a pink saree. Chanda Kochhar does not work on VII. The one who wears sky Blue sarees works on floor II.

6.       VijayalakshmiIyer works on which of the following Floors?
(a) II                              (b)III
(c)VI                              (d) VII
(e)None of these

7.       Chanda Kochhar wears a saree of which of the following colours?
(a) Sky Blue                                (b)Blue
(c)Purple                     (d) Yellow
(e)None of these

8.       Which of the following combinations is/are true?
(a)    Usha Ananthasubramanian - Yellow – VII
(b)   Nita Ambani – Purple – I
(c)    Chanda Kochhar – Green – I
(d)   Both a) and c)
(e)    None of these

9.       Who among the following wears a saree of Green colour?
(a)    Chanda Kochhar              
(b)   Usha Ananthasubramanian
(c)    Nita Ambani
(d)   Can’t be determined
(e)    None of these

10.   Who among the following works on floor II?
(a)    Usha Anantha Subramanian
(b)   Shikha Sharma
(c)    Chanda Kochhar
(d)   VijayalakshmiIyer
(e)    None of these

Directions (11-15): Study the following information carefully to answer the question given below: Seven persons M, N, O, P, Q, R and S are standing in a straight line facing north at equal distance but not necessarily in the same order. Each of them is a different professional – Probationary officer, Journalist, Clerk, Engineer, Businessman, Manager and Singer but not necessarily in the same order. S is standing at the fifth position to the left of O. Journalist is standing at the third position to the right of S. R is standing at the fifth position to the right of M. Q is standing second to the left of N. Engineer is standing the second position to the left of P. Three persons are sitting between Engineer and Singer. Clerk is to the immediate left of Engineer. Businessman is to the immediate right of manager.

11.   Who among the following is sitting second to the right of Manager?
(a) O
(b) N
(c) Businessman
(d) Probationary officer
(e) None of these

12.   Who among the following are the immediate neighbors of Singer?
(a) Clerk and Businessman
(b) Probationary officer and Businessman
(c) Journalist and Probationary officer
(d) Businessman and Journalist
(e) None of these

13.   Who among the following is sitting exactly in the middle of the row?
(a) R                              (b) Businessman
(c) O                               (d) Journalist
(e) Manager

14.   Who is sitting at the left end of the row?
(a) M                              (b) N
(c) O                               (d) P
(e) None of these

15.   How many persons are there to the left of Journalist?
(a) One                         (b) Two
(c) Three                      (d) Four


(e) None of these

ANSWER KEY


1.
D
2.
C
3.
A
4.
B
5.
C
6.
C
7.
A
8.
B
9.
B
10.
C
11.
B
12.
C
13.
B
14.
A
15.
D
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours