ads

1. In a certain code. ‘TEAMWORK’ is written as ‘NBFUJQNV’ and ‘SOME’ is written as ‘PTDL’. How is ‘PERSON’ written in that code?
(A) QDOOPT                        (B) QDOMNR
(C) SFQMNR                        (D) SFQOPT
(E) None of these

2. How many such pairs of letters are there in the word ‘SUBSTANCE’ each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as in the English alphabet?
(A) None                                (B) One
(C) Two                                 (D) Three
(E) More than three

3. How many meaningful English words, not ending with ‘D’ can be made, with the third, the fifth, the seventh and the ninth letters of the word ‘STEADFAST’ using each letter only once in each word? (All letters are counted from left to right)
(A) None                                (B) One
(C) Two                                 (D) Three
(E) More than three

4. In a certain code ‘BASKET’ is written as ‘5$3%#1’ and ‘TRIED’ is written as ‘14*#2’. How is ‘SKIRT’ written in that code?
(A) 3% *41                           (B) 3*%41
(C) 3%#41                            (D) 3#4%1
(E) None of these

5. The positions of the first and the fifth digits of the number 81943275 are interchanged. Similarly the positions of the second and the sixth digits are interchanged and so on till the fourth and the eighth digits. Which of the following will be the third digit from the right end after the rearrangement ?
(A) 1                                       (B) 9
(C) 2                                       (D) 4
(E) None of these

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M 3 # R A T 1 E J $ K @ F U 5 4 V I 6 © D 8 * H N 7 δ 2 W
6. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(A) T E R                               (B) U 4 @
(C) 6 D V                               (D) J 1 K
(E) N δ *

7. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately proceed by a letter but not immediately followed by a letter?
(A) None                                (B) One
(C) Two                                 (D) Three
(E) More than three

8. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
RT1  $@F  4I6 ?
(A) 8 * H                               (B) 8 H N
(C) 8 H 7                               (D) D * H
(E) None of these

9. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately proceed by a number and immediately followed by a latter?
(A) None                                (B) One
(C) Two                                 (D) Three
(E) More than three

10. Which of the following is the seventh to the left of the twentieth from the left end of the above arrangement?
(A) V                                      (B) @
(C) δ                                       (D) ©
(E) None of these

Directions (11-15): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer –
(A)    If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(B)    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(C)    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(D)    If the data given in both the statements I & II together are not sufficient to answer the question, and
(E)    If the data in both the statements I & II together are necessary to answer the question.

11. Among M, P, T, R and W each being of a different age, who is the youngest?
i. T is younger than only P and W.
ii. M is younger than T and older than R.

12. How is ‘gone’ is written in a code language ?
i. ‘you will be gone’ is written as ‘ka pa ni sa’ that code language.
ii. ‘he will be there’ is written as ‘ja da ka ni’ in that code language.

13. On which day of the weeks (starting from Monday and ending on Sunday of the same week) did Sushant visit Chennai?
i. Sushant visited Chennai two days after his brother visited Chennai.
ii. Sushant did not visit Chennai either on Wednesday or on Friday.

14. Towards which direction is P with respect to the starting point?
i. P walked 20 meters, took a right turn and walked 30 meters, again took right turn and walked 20 meters toward West.
ii. P walked 30 meters, took a left turn and walked 20 meters, again took left turn and walked 30 meters towards East.

15. How is K related to Z ?
i.Z and P are the only sisters of D.

ii.D’s mother is wife of K’s father.

ANSWER KEY:

ANSWERS KEY
1.
C
2.
D
3.
B
4.
A
5.
A
6.
D
7.
E
8.
B
9.
D
10.
E
11.
E
12.
D
13.
D
14.
C
15.
E

ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours