ads
Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and its rearrangement:
Input: success cause 81 follow 25 related 31 give 19 21
Step I: 19 cause 81 follow 25 related 31 give 21 success
Step II: 19 21 cause 81 follow 25 31 give related success
Step III: 19 21 25 cause 81 31 follow give related success
Step IV: 19 21 25 31 81 cause follow give related success
Step IV is the last step of the rearrangement of the above input.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the questions the appropriate step for the given input.
Input: inflation 92 73 loan 68 price economic 58 79 credit 69 service

1.       How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Eight
e) None of the above

2.       If ‘inflation’ is related to ‘92’ and ‘economic’ is related to ‘79’, in the same way ‘service’ is related to which of the following in Step III?
a) price
b) 58
c) loan
d) 79
e) None of the above

3.       Which of the following would be at the 6th position from the left in Step IV?
a) loan
b) 79
c) price
d) cause
e) None of the above

4.       What will be the position of ‘credit’ in Step II?
a) 9th from the left
b) 6th from the right
c) 5th from the right
d) 7th from the left
e) None of the above

5.       How many words/numbers are there between ‘58’ and ‘price’ in Step III?
a) One
b) Two
c) Nine
d) None
e) None of the above

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and number rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.

Input: done with 41 17 one 13 front 24
Step I: with done 41 17 one 13 front 24
Step II: with 13 done 41 17 one front 24
Step III: with 13 one done 41 17 front 24
Step IV: with 13 one 41 done 17 front 24
Step V: with 13 one 41 front done 17 24
Step VI: with 13 one 41 front 24 done 17
And step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the above input.

Input: daughter female 45 16 painter 23 elder grand 22 42
6.       The following output will be in which step? Painter 22 grand 23 female daughter 45 16 elder 42
(a) III
(b) IV
(c) VI
(d) V
(e) None of the above 

7.       How many steps will be required to complete the given rearrangement?
(a) Six
(b) Seven 
(c) Eight 
(d) Nine
(e) None of the above

8.       Which of the following represents the first two and the last two elements in the last step?
(a) Painter, 22 and elder, 42
(b) Painter, 22 and daughter, 45
(c) Grand, 23 and daughter, 45
(d) Female, 42 and elder, 16
(e) None of the above

9.       Which of the following elements is fifth from the left in step V?
(a) Female 
(b) 23
(c) Daughter 
(d) 42
(e) None of the above

10.    How many elements are there between 42 and 45 in step VII?
(a) One 
(b) Two 
(c) Three 
(d) None 
(e) None of the above

Directions (11-15): Study the following information carefully to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:
Input: then 23 each 31 second 25 left 36 
Step I: left the 23 each 31 second 36 25
Step II: the left 23 each 31 second 25 36
Step III: each the left 31 second 25 36 23
Step IV: second each the left 25 36 23 31
And step IV is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

Input: be 11 all 25 main 47 81 equal 49 earn 16 ant

11.    How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight 
(e) None of the above

12.    How many elements are there between ‘ant’ and ‘16’ in Step IV?
(a)One 
(b) Two
(c) Three 
(d) Four 
(e) None of the above

13.    The following output will be in which step? Main earn be ant all 47 equal 16 25 49 81 11
(a) III
(b) IV
(c) V
(d) VI
(e) None of the above

14.    What is the position of ‘be’ in step IV?
(a) Third from the left
(b) Sixth from the right
(c) Second from the left 
(d) Seventh form the left 
(e) None of the above

15.    Which of the following words/numbers would be at the 7th position from right end in the second last step?
(a) Equal
(b) 47
(c) 16
(d) All
(e) None of the above 





ANSWER KEY
1- A
2-B
3-B
4-C
5-C
6-D
7-C
8-B
9-A
10-B
11-B
12-E
13-C
14-C
15-B


ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours