ads
Directions : In each sentence below, there are two blank spaces. Below each sentence some pairs of words are given which are numbered (a), (b), (c), (d) and (e). Pick out the most appropriate pair to fill in the blanks in the same order, to make the sentence meaningfully complete.

31. When it comes to back si,abbing, a quill ........ be ........ than a dagger.

(a)   must, better
(b)  should, keen
(c)   can, deadlier
(d)  may, sharper
(e)   will, superior

32. He was too ........ to ........ that he had been wrong.

(a)   docile, accept
(b)  polite, agree
(c)   nervous, rejoice
(d)  obstinate, admit 
(e)   determined, promise

33. The Education Minister emphasised the need to discover and ........ each student's ........ talents. 

            (a)  enlarge, dormant
            (b)  belittle, concealed
            (c)  suppress, potential
            (d)  flourish, hidden
            (e)  develop, intrinsic

34. In a free and democratic country each and every person has rights as well as duties and it is of ........ importance that everything is ........ in the right perspective.

(a)   great, done
(b)  significant, examined 
(c)   utmost, viewed
(d)  overwhelming, taken
(e)   absolute, understood 

35. He is usually ........, but today he appears rather ........ 

(a)   strict, unwell
(b)  tense, restless
(c)   quiet, calm
(d)  happy, humorous
(e)   calm, disturbed

36. A dramatic ........ on cinema of the life of Phoolan Devi is ........ protests from some people.

(a)   depiction, triggering
(b)  show, generating 
(c)   portrayal, arousing
(d)  delineation, provoking
(e)   demonstration, eliciting 

37. Class ........ between capital and labour is ........ for building a prosperous country. 

(a)   affinity, indispensable
(b)  agreement, necessary 
(c)   control, important
(d)  coordination, inevitable
(e)   collaboration, essential 

38. Knowing that Renu had a good vocabulary, the teacher ........ her to ........ an essay for the inter school competition. 

(a)   notified, do
(b)  commissioned, draft
(c)   entrusted, write
(d)  demanded, prepare

39. It is now a proven fact that ........ of child mortality is the best ........ for family planning in developing countries.

(a)   checking, method
(b)  prevention, incentive 
(c)   control, formula
(d)  elimination, inspiration
(e)   decrease, encouragement 

40. The war ........ immediately after the cease-fire proposal was ........ bilaterally. 

(a)   (a)receded, exchanged
(b)  started, prepared 
(c)   began, thwarted
(d)  extended, mitigated
(e)   ended, accepted

41. It appears that in those drought stricken areas hunger had ........ hundreds of persons to mere ........

(a)   converted, phantoms
(b)  transformed, shadows 
(c)   reduced, skeletons
(d)  changed, spirits
(e)   turned, ghosts

42. Sachin ........ another feather ........ his cap by his wonderful performance in the one day match.

(a)   kept, by
(b)  captured, from
(a)   (c)took, in
(b)  (d)created, for
(c)   (e) added, to

43. Some people have the ........ for learning foreign languages but they have no ........ in speaking any.

(a)   mania, urge
(b)  aptitude, interest 
(c)   stamina, fondness
(d)  capacity, ability
(e)   compulsion, inclination

44. Any system is likely to ........ for ........ of support from the public. 

(a)   (a)survive, lack
(b)  (b)succeed, reason
(c)   fail, want
(d)  finish, failure
(e)   launch, paucity

45. What ........ one is the total absence of a coherent programme either on the part of the ruling or the opposition party to give a ........ to the poverty-stricken people that something will be really done to improve their condition.

(a)   humiliates, promise
(b)  frightens, hint
(c)   astounds, feeling
(d)  shakes, notion
(e)   embarrasses,. Apprehension

46. He is bound to succeed because his ....... nature will not permit him to ........ ,

(a)   persistent, subsist
(b)  devoted, shirk 
(c)   imperious, follow
(d)  pertinacious, quit
(e)   determined, abandon

47. The partners broke off as they found each other ........ of ........ breach of , promise. 

(a)   faulty, severe
(b)  responsible, serious
(c)   guilty, flagrant
(d)  accused, rigid

48. The factory workers ........ threatened to launch an indefinite strike from next month to ......,. their demands.

(a)   did, get
(b)  nearly, fulfil
(c)   were, meet
(d)  have, press

49. The region is likely to witness a ........- up a:; competition for its precious resources

         (a)  rise, increases
         (b)  soar, progresses
         (c)  hover, strengthens
         (d)  flare, intensifies

50. Weather ........, I shall ........ the office.

         (a)  favourable, visit
         (b)  allowing, reach 
         (c)  permitting, attend

         (d)  granting, manage



------------------------------------------------------------
ANSWERS
------------------------------------------------------------




31. (c)

32. (d)

33. (e)

34. (c)

35. (e)

36. (c)

37. (c)

38. (c)

39. (c)

40. (e)

41. (c)

42. (e)

43. (b)

44. (c)

45. (c)

46. (d)

47. (c)

48. (d)

49. (d)

50. (c)










ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours