ads
1. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament?

A) 3 months

B) 4 months

C) 6 months

D) 9 months

Answer:-C

2. Age of a candidate to contest Parliamentary election should not be lesser than

A) 18 years

B) 21 years

C) 25 years

D) 26 years

Answer:-C

3. Who is competent to dissolve the Rajya Sabah?

A) The chairman, Rajya sabha

B) The president

C) The joint-session of parliament

D) None

Answer:-D

4. Which is the House where the Chair person is not the member of that house?

A) Rajya sabha

B) Lok sabha

C) Legislative council

D) Legislasive Assembly 

Answer:-A

5. The first female speaker of lok sabha is

A) Vijaya laxmi pandit

B) Sucheta kripalini

C) TArakeshwari sinha

D) Meira kumar

Answer:-D

6. What is the fix number of members of Loksabha

A) 444

B) 541

C) 543

D) 545

Answer:-D

7. Which one of the following is the largest lok sabha constituency?

A) Kangra

B) Laddakh 

C) Kachchh

D) Bhilwara

Answer:-B

8. Who calls the joint session of the two houses of the parliament?

A) The president

B) The prime minister

C) The lok sabha speaker

D) The vice president

Answer:-A

9. Which of the following standing committeesof parliament has NO MP from Rajya sabha?

A) Public Account Committee

B) Committee on Public Undertakings

C) Committee on Government Assurance

D) Estimates Committee

Answer:-D

10. Who was the Chief Justice of india when public interest litigation was introduced to the Indian judicial system?

A) M.Hidayatullah

B) A.M.Ahmadi

C) P.N.Bhagwati

D) A.S.Anand

Answer:-C
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours