ads

Q 1 : Central Arid Zone Research Institute is located in
A: BiharB: Gujarat
C: RajasthanD: Madhya Pradesh
Answer : C
Q 2 : The ‘satellite freight city’ is being developed near which of the following cities?
A: New DelhiB: Orissa
C: GuragonD: Kolkata
Answer : C
Q 3 : Where is the National Institute of Virology situated?
A: PuneB: Delhi
C: KolkattaD: Madra
Answer : A
Q 4 : The ‘Char Minar’ is in
A: AhmedabadB: Hyderabad
C: DelhiD: Sikri
Answer : B
Q 5 : ‘Vijay Stambha’ is situated in
A: JaipurB: Agra
C: DelhiD: Chittor
Answer : D
Q 6 : Largest Mint in India is located at
A: NasikB: Kolkata
C: HyderabadD: Mumbai
Answer : B
Q 7 : The first person of Indian origin to be appointed as a judge in U.S. is
A: P.A.SangmaB: Basava Rajeswari
C: R.C.BharadwajD: Ridhi Desai
Answer : D
Q 8 : The first nuclear reactor in India is
A: DhurvaB: Harsha
C: VipulaD: Apsara
Answer : D
Q 9 : The first Indian Satellite launched from Soviet Cosmodrome is?
A: BhaskaraB: Bharat
C: RohiniD: Aryabhatta
Answer : D
Q 10 : The largest and the oldest museum of India is located in the state/union territory of
A: New DelhiB: West Bengal
C: Andhra PradeshD: Uttar Pradesh
Answer : B
Q 11 : Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commission?
A: DehradunB: Vadodara
C: DigboiD: Mumbai
Answer : A
Q 12 : Golden Temple is situated in
A: New DelhiB: Agra
C: AmritsarD: Mumbai
Answer : C
Q 13 : Siachen is a
A: desert frontier zone between India and PakistanB: frontier zone between China and India
C: frontier zone between India and MyanmarD: glacier frontier zone between India and Pakistan
Answer : D
Q 14 : Which of the following place is famous for its gigantic rock-cut statue of Buddha?
A: BamiyanB: Borobudur
C: AnuradhapuramD: Angor Vat
Answer : A
Q 15 : Indian School of Mines is located in
A: DhanbadB: Asansol
C: TatanagarD: Rourkela
Answer : A
Q 16 : ‘Apsara’ is the name of India’s first
A: Railway LocomotiveB: Helicopter
C: Nuclear ReactorD: Ground Battle Tank
Answer : C
Q 17 : The first ‘Financial Service Park’ for industry being set up at
A: GuragaonB: Surat
C: BangaloreD: Pune
Answer : A
Q 18 : Who was the first Indian to go into space?
A: Ravi MalhotraB: Satish Dawan
C: Kalpana ChawlaD: Rakesh Sharma
Answer : D
Q 19 : The first electric train of India ‘Deccan Queen’ was run between
A: Howrah and DelhiB: Bombay and Surat
C: Kalyan and PuneD: New Delhi and Madras
Answer : C
Q 20 : India’s first ‘Ladies Special’ Suburban train was started by which of the Indian Railway Zone?
A: SouthernB: Northern
C: WesternD: Eastern
Answer : C
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours